No comments yet

Tájékoztatás szabadtéri tűzgyújtás szabályairól és tűzesetek megelőzéséről

Szabadtéri tűzgyújtás szabályai belterületi ingatlanon

A hatályos önkormányzati rendeltben foglat feltételeknek megfelelően lehet az avar és kerti hulladékok égetését elvégezni.

Ezen feltételeket és szabályozásokat tartalmazza Újkenéz Község Önkormányzata képviselő-testületének 8/2015 (V.4.) önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről.

A teljes rendeletből kiemelnénk a tűzgyújtás idejére vonatkozó szakaszt, amely a következő:

„6. § Az avar és kerti hulladék belterületen történő nyílttéri égetése március 1-től június 30-ig és szeptember 1-től november 30-ig – ünnepnapok és vasárnap, valamint az elrendelt füst-ködriadó kivételével – hétfőtől, szombatig reggel 8:00 órától, délután 17:00 óráig megengedett.

A teljes szabályozást megtalálja a https://or.njt.hu/onkorm oldalon a kereső használatával vagy >>erre a linkre kattintva<<

 

Szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályai külterületi ingatlanon

Az olyan füstfejlődéssel vagy lánghatással járó tevékenységet, amely összetéveszthető a valós tűzesettel írásban be kell jelenteni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz.

Fontos változás, hogy minden olyan füstfejlődéssel vagy lánghatással járó tevékenységet, amely összetéveszthető a valós tűzesettel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a tevékenység megkezdése előtt írásban be kell jelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a tevékenység végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal, címmel vagy helyrajzi számmal megadott helyét, a kapcsolattartó telefonos elérhetőségét és lakcímét vagy tartózkodási helyét.

A szükséges formanyomtatványt és tájékoztatót megtalálhatja az interneten –>>https://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/33435/letoltheto-dokumentumok<< vagy >>Bejelentő lap füstfejlődéssel vagy lánghatással járó tevékenységről<< linkre kattintva.

A bejelentést a mellékelt formanyomtatvány kitöltésévél a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak szabolcs.titkarsag@katved.gov.hu email címre kell megküldeni.

Erdőben végzett tűzveszélyes üzemi tevékenység

Védett természeti területen lévő erdőben – a kijelölt és a kiépített tűzrakó hely kivételével – tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges. Vágástéri hulladékot az erdőben az Evt.-ben foglaltakon túl csak abban az esetben lehet égetéssel megsemmisíteni, ha annak felhasználására és hasznosítására más lehetőség nincs vagy az nem gazdaságos.
Védett természeti területen lévő erdőben kerülni kell a vágástéren történő vágástéri hulladékégetést. A vágástéri és egyéb fahulladék égetése a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatósághoz történő bejelentést követően végezhető alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység.

Az ehhez szükséges bejelentő lap a Bejelentő lap – Erdő linkre kattintva érhető el.

A fentiek alapján, a szabálytalanságot elkövetővel szemben a kirendeltség a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján 10.000,- forinttól 3.000.000,- forint összegű tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

A teljes tájékoztató megtekintését megtekintheti az alábbi linkre kattintva:

>>Tájékoztató a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól<<